Доларът се понижи спрямо еврото и йената

Причината за спада на щатската валута са неизвестните около действията на ФЕД

Американският долар падна до няколкоседмични дъна спрямо еврото и йената в четвъртък, тъй като трейдърите понижиха очакванията си, че ФЕД ще забави покупките на облигации през идните месеци.

Председателят на ФЕД Бен Бернанке заяви в сряда, че централната банка ще продължи своята гъвкава монетарна политика поради ниската инфлация и слабия пазар на труда.

Инвеститорите бяха тласнали долара до тригодишни върхове спрямо кошница от валути тази седмица, поради очакванията, ФЕД да започне намаляването на стимулите още през септември. Политиката на централната банка да изкупува месечно облигации на стойност 85 млрд. долара оказа силен натиск върху долара, тъй като това е равносилно на печатането на пари.

Протокола от юнското заседание на ФЕД, публикуван в сряда, също подкрепи становището, че банката ще запази статуквото за по- дълго, като много от членовете поискаха уверение, че възстановяването на работните места стои върху стабилна основа, преди да подкрепят намаляването на стимулите.

Еврото се покачи с 0.9% до 1.3095 долара, като дори достигна нивото 1.3205, което е и най- силното представяне на единната валута от 21 юни насам.Валутата на еврозоната е под натиск, тъй като миналата седмица ЕЦБ заяви, че ще продължи да държи лихвените проценти на ниски нива за "продължителен период от време".

Доларът изгуби и 0.8% от стойността си спрямо йената. Днес той се търгува на ниво 99 йени, като преди това докосна дъно за сесията на 98.27. Технически анализатори споделиха, че затваряне на двойката долар/йена над 98.75 на седмична графика би дало сигнал, че доларът ще запази възходящата си тенденция.

Американската валута увеличи загубите си спрямо йената, след като ЯЦБ остави на изчакване монетарната си политика и даде най- оптимистичната си оценка за последните две и половина години. Но много анализатори са на мнение, че спадът в двойката вероятно ще бъде краткотраен.

Доларовият индекс, Който измерва силата на долара спрямо кошница от валути, спадна с 1.6% до 82.712. Той докосна и най- ниското си ниво от 25 юни насам на 82.418, отдалечавайки се още повече от тригодишния връх на 84.753, достигнат във вторник.

Публикуваните вчера данни за молбите за помощи за безработни в САЩ показаха, че броят на американците, подаващи нови заявления, се е повишил миналата седмица, макар нивото все още да индикира за възстановяващ се пазар на труда.

Отделни данни за САЩ показаха, че цените за вноса и износа са спаднали през юни за четвърти пореден месец, което е знак за охлаждане на икономическия растеж в световен мащаб и би могло да натежи на американската икономика.Въпреки разпродажбата, анализаторите са на мнение, че доларът ще продължи възходящата си тенденция спрямо повечето основни валути.

Дебатите в САЩ основно са фокусирани върху това кога точно централната банка ще започне да намалява стимулите. За разлика от ФЕД, централните банки на еврозоната, Великобритания и Япония остават предразположени към следващи облекчения.

Движението на долара бе силно свързано с възвръщаемостта от съкровищните облигации, които се движат обратно на цената. Държавните ценни книжа, както и акциите в САЩ, се покачиха тъй като инвеститорите сметнаха коментарите на Бернанке за положителна новина.

Китай подкрепя плановете на САЩ да прекрати икономическите стимули, когато условията го позволят, но призовава Вашингтон да прецени въздействието на тази стъпка върху световната икономика.

Златото се стабилизира в близост до едномесечния си връх, поради очакванията за продължаване на стимулите от страна на ФЕД

Златото се покачи до най- високото си ниво за последния месец в четвъртък, след като председателят на ФЕД Бен Бернанке заяви, че централната банка на САЩ засега ще продължи да се придържа към гъвкавата парична политика, за да подкрепя икономиката.

Кюлчетата отбелязаха четвърти пореден ден на възход, постигайки най- дългата си печеливша серия от средата на април досега, тласкайки цените на другите благородни метали и американските фючърсни контракти върху злато до няколкоседмични върхове.

Златото, което все още е на загуба от 25% за годината, понесе поражения, след като Бернанке обяви през май и юни, че ФЕД може да започне да намалява размера на месечните покупки на облигации по- късно през годината. Но коментарите му от сряда внушиха, че стимулите може да продължат и по- дълго, подкрепяйки по този начин цените на златото, което типично се възприема като хедж срещу инфлацията.

Спот цените се повишиха с 2% до 1284.49 долара за тройунция, като по- рано достигнаха до 1298.36, което е и тяхното най- високо ниво от 24 юни насам.Според технически анализатори е възможно спот цените да пробият над зоната на съпротива на 1294-1302 долара за тройунция и дори да се качат над 1331 долара. Трейдърите обаче са на мнение, че несигурността около стимулите на ФЕД все още продължава.

На 19 юни Бернанке каза, че американската икономика се разширява достатъчно силно, че ФЕД да започне намаляване на стимулите и да ги прекрати напълно до средата на 2014 г.

Физическото търсене на ключовите пазари Индия и Китай остана приглушено, за разлика от силния порив за купуване на ценния метал през април, когато цените паднаха с 200 долара в рамките на два дни. Възход в спот цените в краткосрочен план може допълнително да уязви търсенето.

Американският суров петрол падна вчера, отстъпвайки от 15- месечния връх, тъй като търговците прибраха печалбите от триседмичното покачване на цените на петрола.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0