Дончев: Ще се отпуснат още пари на Перник

До момента са инвестирани 15 млн. лв. за справяне с щетите от земетресението

52 ~ 1 мин. четене

"Държавата няма ангажимент да подпомага частните собственици при бедствия като земетресението в Перник. Тъй като става въпрос за беден край, ние трябва да помогнем. Със сигурност ще се отделят още средства, но има още механизми за помощ. Например благотворителна кампания". Това каза в интервю за БНТ Томислав Дончев, министър по управление на средствата от Европейския съюз. 

Според Дончев до момента са инвестирани не по-малко от 15 млн. лв. за справяне с щетите от бедствието.

Той поясни, че се търси начин да се осигури подслон на най-нуждаещите в зимните месеци. "Повече от 200 са лицата, които нямат собственост и остават без покрив над главата. Те няма как да бъдат обезщетени. Ще се търси начин за кризисно настаняване - за през зимата", обясни Томислав Дончев.

"Над 120 човека ще помагат да поправяне на щетите. Вероятно ще има и доброволци. Търсим съдействие на строителни специалисти, които да помагат и на доброволците", каза още Томислав Дончев.

В Перник са инвестирани много средства за поправяне на щетите от земетресението. Ще поканя неправителствени организации да видят как се харчат парите, коментира Дончев.

Той поясни, че с председателя на ЕК Жозе Барозу е разговаряно за еврофондовете през следващия програмен период 2014-2020 г.

Подкрепи Economic.bg