Страстната седмица на Марио Драги

Президентът на ЕЦБ е изправен пред натиска на пазараите да действа, както и нежеланието на Испания и Италия да признаят официално, че имат нужда от помощ

92 ~ 1 мин. четене

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги не може да бъде твърде притеснен от действията на разочароващи се инвеститори тази седмица. От една страна той е изправен пред натиска на пазараите, а от друга – нежеланието на Испания и Италия да признаят официално, че имат нужда от помощ.

Пазарите очакват с нетърпение Драги да разкрие подробности за програма за изкупуване на облигации на 6 септември, но Италия и Испания показват съвсем малко желание да поиска помощ от европейския спасителен фонд - предварително условие за ЕЦБ да започне да изкупува техния дълг. Скок в доходността на облигациите може да напомни на правителствата, че те трябва да действат първи.


"Пазарът очаква много от ЕЦБ", казва Густаво Рейс, икономист в американската банка  Merrill Lynch в доклад до клиентите си. "Ние с нетърпение чакаме за малко разяснения относно програмата за купуване на облигации. И вероятно разочарование на пазара трябва да засили натиска върху Испания.“

Планът на Драги зависи от правителствата, които искат спасителния фонд да купува техните облигации на първичния пазар. Но това ще изисква от тях да изпълнят стриктни условия, преди ЕЦБ да се намеси и на вторичния пазар. Докато испанският премиер Мариано Рахой и италианския премиер Марио Монти оказват натиск върху ЕЦБ да действа, за да намалят разходите по заеми, те се съпротивляват да подадат заявление до спасителен фонд за помощ.

Подкрепи Economic.bg