Драганов: Туристическият бранш е против отмяна на пълната забрана за пушене

Ако бъдат направени промени в това отношение, те трябва да влязат в сила поне след две години, обясни Драганов

168 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

"Туристическата индустрия е абсолютна единна за това, че не трябва да има никаква промяна на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места". Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от Агенция "Фокус". По думите му ако бъдат направени промени в това отношение, те трябва да влязат в сила поне след две години.

Драганов обясни, че големият проблем на българския туризъм в това отношение са сключените външнотърговски договори и продадени пакети. Той поясни, че реализираните продажби за предстоящия зимен сезон вече са 150 хил., а общо външнотърговските договори с чуждестранни туроператори са около 4.8 млн. туристи.

Това са вече подписани договори и всяка промяна по условията на договорите ще бъде основание за рекламация и евентуално връщане на парите обратно”, отбеляза Румен Драганов. Според него българските туроператори се нуждаят от време при подобни промени, за да подготвят договорите с чуждестранните туроператори.

Директорът на Института за анализи и оценки заяви, че позицията на туристическия бранш се подкрепя от правителството, а Министерство на здравеопазването и Министерство на икономиката и енергетиката стоят твърдо зад българския туризъм. 

"Българският туризъм е единен за това, че не трябва да има никакви промени по отношение на Закона за здравето", подчерта още Румен Драганов. 

Подкрепи Economic.bg