Драги иска повече правомощия за ЕС, за да реши проблемите с банките

"Имаме нужда от механизъм, който да се справи с финансовите рискове, произлизащи от нежизнеспособни банки", заяви президентът на ЕЦБ в Берлин

136 ~ 1 мин. четене

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че Европейският съюз се нуждае от силна централна власт, за да се справи с провалящите се кредитори, съобщава Reuters.

"Банковият съюз следва да допринесе за ускореното справяне с банковите проблеми. Затова се надявам в крайна сметка да имаме силен единен механизъм", каза Драги в Берлин днес. "Имаме нужда от механизъм, който да се справи с финансовите рискове, произлизащи от нежизнеспособни банки".

Двудневните преговори между финансовите министри в региона не произведоха консенсус относно единен механизъм. Централизираната процедура ще бъде част от банковия съюз, който има за цел да се прекъсне връзката между кредиторите и правителствата.

Президентът на ЕЦБ заяви още, че икономиката в еврозоната остава крехка и заради това Централната банка ще продължи да поддържа ниски нива на основния лихвен процент. По-рано този месец ЕЦБ остави основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5%, въпреки че повиши прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната.

Драги заяви още, че безработицата в еврозоната все още остава твърде висока. Президентът на ЕЦБ добави, че икономическият растеж в еврозоната от 0,3 на сто, отчетен през второто тримесечие е положителен знак, но е само началото на дълъг път на възстановяване.

Подкрепи Economic.bg