Драги подготвя €700 млрд. стимули

След несъгласие с Германия, количествените улеснения няма да се прилагат за държавни облигации

Драги подготвя €700 млрд. стимули
Автор: Стилиян Гребеничарски

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги подготвя монетарни стимули за европейската икономика в размер на поне 700 млрд. евро, съобщава Bloomberg.

Основният лихвен процент и депозитният процент към ЕЦБ се понижават с 0,1 процентни пункта до съответно 0,05 и -0,2%. Надеждите са, че това ще провокира домакинствата да харчат повече, а банките да участват по-активно в стартиращата този месец програма за кредитиране.

В опит да върне балансите на ЕЦБ на нивата от 2012 г. - 2,7 трилиона евро, банката ще предприеме още едно понижение на лихвените равнища и изкупуване на инструменти, държани от частни инвеститори. В момента балансът на ЕЦБ се равнява на приблизително 2 трилиона евро. Основен мотив за драстичните мерки е „съживяването” на инфлацията в еврозоната и повишаване на икономическия растеж.

Инфлацията през последния месец се понижи до 0,3%, при заложена цел от централните банкери - 2%. Тенденцията продължава, въпреки предприетото неотдавна понижение на основните лихви. В допълнение, германската икономика, считана за двигател на растежа в Европа, се сви през второто тримесечие.  

Мащабна програма за изкупуване на активи, подобна на тази в САЩ и Япония, на този етап няма да бъде прилагана поради липса на единно становище сред двадесет и четиримата членове на Управителния съвет на институцията. Президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман се противопоставя на новите стимули, докато други настояват за още по-мащабна подкрепа. Несъгласието на Германия отлага и намеренията за изкупуване на правителствени облигации.

„Мерките отразяват факта, че Драги не разполага с единодушие или поне с достатъчно голямо мнозинство. ЕЦБ е готова да направи повече, ако е необходимо”, казва пред агенцията Андрю Босъмуърт от Pacific Investment Management.

Пазарите реагираха на донякъде неочакваното решение за ново намаляване на лихвите, отвеждайки еврото на ниво под 1,3 долара за първи път от юли 2013 г.

 

 

Коментари: 0