Дупката при пенсионните фондове в САЩ достига $1.2 трлн.

Проучване на Milliman показа, че разликата между активите и пасивите на фондовете е с 300 млрд. долара по-голяма, отколкото са обявили те самите

120 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-големите 100 публични пенсионни фонда в САЩ имат около 1.2 трлн. долара разлика между активите и пасивите. Това показва независимо проучване на Milliman, която е използвала собствен метод да изчислява активите и пасивите на фондовете. непокритите задължения се оказва с 300 млрд. долара повече от обявената от самите компании.

Според анализаторите на актюерската компания обаче разликата не е чак толкова голяма.те смятат, че фондовете са прекалено големи, за да изпитват значителни затруднения да покриват задълженията си, заради тази дупка.

Според Callan Associates разликата идва от това каква доходност предполагат, че ще имат пенсионните фондове от направените инвестиции. В своите изчисления те залагат 8% възвращаемост, но заради кризата през последните пет години може да се разчита на една 3.2%.

Според анализатори пенсионните фондове трябва да прогнозират възвращаемостта от своите инвестиции при максимум 5%, но и това е високо ниво. В крайна сметка ако фондовете изпаднат в ликвидна криза тя трябва да бъде покрита от държавата.

Подкрепи Economic.bg