Държавата да се намеси при кредитите с плаващата лихва

В България е възможно да се въведе частен фалит, но това ще е нещо екзотично, твърди Любомир Дацов

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

При договорите за кредити с фиксирана лихва банката няма как да повиши лихвата. Но масово договорите са с плаваща лихва, която се определя от дадена основа плюс надбавка. Тук трябва да има намеса на държавата. Основата обикновено се определя и променя с решение на Управителния съвет на банката. Може би е добре да се фиксира към Euribor или Libor. Това коментира в сутрешния блок на Нова телевизия бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов.

Той е категоричен, че няма как да се опрости кредит, защото така няма да съществува банковата система. "Банките са посредници - взимат парите на хората или предприета под формата на депозитите и с тях раздават кредити", поясни Дацов. Според него държавата трябва да се меси минимално в този процес, а отговорността трябва да е споделена.

"Процесът в момента е много зациклил - хората се пазят от покупка, а и банките се въздържат да отпускат кредити", добави бившият зам.-финансов министър. Любомир Дацов припомни, че в САЩ 30-40% от жилищата са собственост на жилищния фонд, а в България 80% от собствеността е на гражданите.

"В България е възможно да се въведе частен фалит, но това ще е нещо екзотично. Това е англо-саксонски метод, а ние сме южна държава", каза още Любомир Дацов.

Подкрепи Economic.bg