Зловещо спокойствие около долара

Ако не се намери решение до средата на октомври за повишаване на тавана на дълга ще последва исторически фалит на САЩ

84 ~ 3 мин. четене

Доларът остана в защитни позиции по време на азиатската търговия днес и уязвим за спад срещу предлагащите сигурност валути, тъй като във Вашингтон продължаваха споровете часове преди крайния срок при който правителството ще започне поетапно да затваря офисите си.

Патовата ситуация идва няколко седмици преди следващия политически сблъсък за увеличение на тавана на заемите, които правителството може да заема. Ако не се намери решение до средата на октомври ще последва исторически фалит на САЩ, който може да съсипе най-голямата икономика в света и сериозно да разтърси световната икономика. Не се ли намери решение на заплетената ситуация то долара най-вероятно ще пада срещу основните нискодоходни валути и ще напредва срещу високодоходните валути и тези на нововъзникващите пазари.

Вчера търговията беше изненадваща, защото долара всъщност се оттласна от едномесечно дъно срещу йената. Купуващите японската валута се отдръпнаха от нея, тъй като се очаква министър-председателя Шинзо Абе да оповести днес повишение на данъците върху продажбите и да стартира пакет от икономически стимули. Сутринта долар/йена беше 98.63 и се отдалечаваше от едномесечното дъно в понеделник на 97.50.

Еврото се възстанови при новината, че около 20 сенатори от дясно-центристката партия на Силвио Берлускони имат готовност да се отцепят, което представлява сериозен удар за намеренията му да събори от власт коалиционното правителство на министър-председателя Енрико Лета. Единната валута е на 1.3520 при дъно в понеделник на 1.3467. Кросът евро/йена скочи на 133.30 след вчерашното триседмично дъно на 131.38.

Настроенията на пазарите като цяло остават предпазливи и това вероятно ще оказва натиск върху високодоходните валути. Австралийският долар се разменя за 0.9323 срещу американския си съименник при спад в понеделник до 0.9280. Днес Австралийската централна банка има заседание на което не се очакват промени на рекордно ниските лихви от 2.50%, но е възможно да бъде въведена риторика за нови техни намаления с цел да се ограничи растежа на валутата. Банката вярва, че по-слаба валута ще помогне на някои сектори в икономиката да компенсират по-слабите разходи в сектора на минното дело.

Златото отчете най-добро тримесечие за годината

Златото е стабилно днес след като отчете най-доброто тримесечно представяне за годината. В същото време американското правителство е на път да започне да затваря офисите си ако не се постигне споразумение относно проектозакон за разходите.

Спот цената е на 1327 долара за тройунция след минимален спад вчера, когато метала не успя да привлече достатъчно покупки търсещи сигурност при слабостта на долара. Златото завърши третото тримесечие с растеж от 8% след три поредни тримесечия на спадове породени от предстоящите редуцирания на стимулите в САЩ.

Американският Конгрес остана разделен в понеделник относно усилията на републиканците да спрат реформите в здравеопазването на президента Барак Обама. Това означава, че от днес правителството ще трябва да спира дейността на офисите си, тъй като закона финансира дейността на правителството. Републиканците в долната камара продължават да са непоколебими, че каквото и да е временно финансиране на правителството трябва да включва отлагане на приемането на закона за здравеопазването.

Поддържането на златни резерви е ключово за независимостта на централните банки. Това заяви официален представител на италианската централна банка по време на конференция и това намали спекулациите, че тя може да продаде част от златните си активи.

Вносителите на злато в Индия очакват митниците да освободят останалите задържани доставки по летищата до края на седмицата. Някои банки вече подновиха вноса и това намали натиска върху предлагането и цените на местния пазар.

Според проект публикуван вчера, Китайската централна банка планира да увеличи броя на фирмите вносители и износители на злато, а също и ще намали ограниченията върху индивидуалните купувачи.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg