Държавата обезщетява земеделците с унищожена рапица

Общата платена на земелците сума ще бъде изчислена след като всички подадат заявленията си

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Държавата ще обезщети земеделскиte производители, чиято реколта от рапица беше напълно унищожена през миналата година, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие".

Земеделците ще могат да подават заявления за компенсации от днес до 29 март. Документи ще се приемат в областните дирекции на фонд „Земеделие”.

Размерът на държавната помощ ще бъде определен след обобщаване на информацията от подадените заявления. Той ще бъде изчисляван като процент от разходите, направени за отглеждане на зимната маслодайна рапица.

Подпомогнати ще бъдат регистрираните земеделски производители, на които е издаден протокол от областните и общински служби „Земеделие” за 100% унищожен посев. Тези, които не са застраховали площите си, ще получат 50% от полагащата се помощ.

След два дни започва и прием за втори транш по схемите за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете и птиците.

Документи ще се приемат до 25 март. Срокът за сключване на договорите и изплащане на средствата е 26 април 2013 г.  Първият транш по тези две схеми бе изплатен на животновъдите през декември 2012 г.

Подкрепи Economic.bg