Държавата разблокира парите за саниране

Решение ще се търси в посока интерес на други търговски банки, които да кредитират собствениците при изгодни условия, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева

Държавата разблокира парите за саниране
184 ~ 2 мин. четене

Държавата започва действия за разблокиране на парите за саниране. Това става ясно от думите на вицепремиера Екатерина Захариева, която заявявам че "що се отнася до 13-те млн. лв. за нисколихвено кредитиране, които също са депозирани в КТБ, решение ще се търси в посока интерес на други търговски банки, които да кредитират собствениците при изгодни условия". През следващата седмица предстоят разговори н Захариева с тях.

По отношение на блокираните средства за саниране в Корпоративна търговска банка, вицепремиерът увери собствениците, че техните доверителни сметки са защитени и няма да бъдат изгубени.

В средата на август Захариева заяви, че квесторите са я уверили, че няма опасност за парите на собствениците на жилища, които са вложени по доверителни сметки в банката, защото те са в лимита до 100 хил.евро и съгласно действащото законодателство са защитени. Тя добави, че след затварянето на КТБ не са постъпвали плащания, както и не са откривани нови доверителни сметки в затворената банка.

Захариева коментира и програмата за енергийно обновяване на жилищните домове. По думите й тя дава уникален шанс на собствениците и няма никаква причина това да бъде един от рисковите проекти, финансирани с европейски средства.

Вицепремиерът подчерта, че изпълнението на програмата през последната година е забавено необосновано и очерта като основна причина за това липсата на диалог, прозрачност и информация. Това демотивира много от гражданите да кандидатстват със свои проекти за енергийно обновяване, илюстрира ситуацията Екатерина Захариева. Тя припомни, че като служебен вицепремиер и министър на регионалното развитие преди година е успяла да осигури 75% европейски грант, както и да създаде фонд, който да покрие 100% от разходите на социално слаби собственици на жилища, което е довело до голям интерес от страна на гражданите към програмата. Година по-късно обаче няма напредък по процедурите и в момента тепърва предстои изборът на проектант, строител и надзор. Захариева бе категорична, че екипът на МРР под нейно ръководство ще положи всички усилия програмата да приключи успешно.

Коментари: 0