Държавата възражда Химко Враца

До края на февруари държавата ще откупи врачанския торов завод, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев

232 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

До края на февруари държавата ще придобие врачанския торов завод Химко, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. „Подробности на този етап не мога да ви кажа, но до края на февруари държавата вече трябва да придобие Химко. Нека да видим каква ще е цената, но не сте далеч с вашето предположение”. Това коментира Стойнев на въпрос дали инвестицията ще е в размер на 50 млн. лева. Той заяви, че след като това се случи, дейността на предприятието ще бъде възобновена.

През миналата седмица, в коментар за Economic.bg, икономистът Владимир Каролев заяви, че в подобно намерение на държавата, изключително важни са детайлите. Той припомни за съществуващ преди години инвеститорски интерес, провален поради проблеми със съдия-изпълнители. Каролев посочи, че ако идеята на държавата е да се отстранят тези пречки, да се вложат средства за да стартира Химко и след това да се приватизира , то това би бил уместен вариант. Икономистът, обаче, не одобрява развитието му като държавно предприятие в дългосрочен план.

Драгомир Стойнев изказа мнение и по друг актуален казус. Според него има необходимост от компетентен оценител, който да оцени активите на „Ремотекс” Раднево, тъй като със сегашните собственици разминаванията са сериозни.

Коментари: 0