Държавната телевизия и радио в Гърция отново ще излъчват

Върховния административен съд е постановил да започнат отново работа, докато новата реформирана медия НЕРИТ е готова да започне излъчване

3599 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Държавната телевизия и радио ERT трябва да възстановят работата си временно, докато новата реформирана медия НЕРИТ е готова да започне излъчване. Решението е на Върховния административен съд, пише GRReporter. Миналата седмица правителството спря излъчването на сигнала, в опит да съкрати държавни разходи.

Драмата около националната медия стана причина за сериозни политически сблъсъци както в правителството, така и извън него. В деня на срещата на коалиционните партньори в управлението - Андоснис Самарас от Нова демокрация, Евангелос Венизелос от ПАСОК и Фотис Кувелис от Демократичната левица, опозиционната СИРИЗА свика протестен митинг на площад Синтагма.

"Господин Самарас, свършен сте! Време е да си тръгвате!", заяви лидерът на радикално левите Алексис Ципрас на Синтагма, който повече от всякога излъчваше увереност и самочувствие. Той нарече реформата на ERT фоерверки и преврат срещу демокрацията в страната. "Насилственото затваряне на ЕРТ беше преврат срещу демокрацията и показа истинското лице на Самарас. Дойде време да свалим това правителство", викаше от трибуната Алексис Ципрас.

"Решението, което даде Върховният административен съд потвърждава това, което казах още в началото. Никое правителство не може да лиши нацията от излъчването на държавната телевизия и да наложи спирането на сигнала на ЕРТ, РИК (кипърската телевизия) и Юронюз. Трябва да има реформа на националния ефир, но не и да пада тъмнина върху информираността на гражданите", заяви след края на срещата в кабинета на премиера, лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос.

В същия тон беше и изявлението на Фотис Кувелис, който е начело на Демократичната левица. И двамата определиха спирането на излъчването за едностранно решение на Самарас и заявиха нуждата от преструктуриране на кабинета.

Подкрепи Economic.bg