Две малки глоби за имитация на "Капчица"

"Арника груп" и "Идеал - 97" са санкционирани съответно с 820 и 920 лв.

320 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Две глоби под 1000 лв. всяка наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на "Арника груп" ООД и "Идеал - 97" ЕООД заради имитация на лепилото "Капчица", съобщиха от антимонополното ведомство. "Арника груп" и "Идеал - 97" са нарушили по чл. 35, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), за което са санкционирани съответно с 820 и 920 лв. КЗК постанови прекратяване на нарушенията.

Производството е започнало по молба на "Солика" ЕООД, което е конкурент на ответните дружества на пазара на разпространение на лепила за пряка употреба. "Солика" внася лепилото "Капчица" на производителя "Фенедур", а ответниците от своя страна разпространяват в София лепилото "Super glue".

Проучването установи висока степен на сходство във външния вид на двата продукта. Цветовото оформление на опаковките и тубичките е еднакво, като всички надписи и елементи са оцветени в едни и същи или изключително близки цветови нюанси и са разположени на едно и също място върху кутиите.

КЗК вече е налагала една глоба за имитация на "Капчица" чрез "Super glue" на "Евриуеър Трейдинг" ЕООД и решението е влязло в сила, уточняват от регулатора. Извършеното ново нарушение със същия продукт от страна на ответните дружества се приема от КЗК като недобросъвестно поведение, което уврежда интересите на "Солика" ЕООД.

При определяне на санкцията КЗК е взела под внимание продължителността на нарушенията, малкия брой продадени количества от процесните лепила и икономическото състояние на ответните дружества.

Подкрепи Economic.bg