Двете Кореи постигнаха съгласие за съвместния комплекс „Кесон“

Страните се споразумяха от 10-ти юли да се проведат инспекции на южнокорейски бизнесмени

Автор: Божидара Иванова

Северна и Южна Корея постигнаха съгласие за съвместния индустриален комплекс „Кесон“, предаде France press. След повече от 12 часа интензивни преговори, враждуващите страни се разбраха за нормализиране на работата на индустриалния комплекс.

По взаимно съгласие, от 10-ти юли ще се проведат инспекции на южнокорейски бизнесмени в промишлената зона, които ще проверяват производственото оборудване и ще предложат нужните мерки за предотвратяване на щети в мусонните дъждове. Относно въпроса за изнасяне на наличните суровини и готова продукция от Кесон в Южна Корея, страните се споразумяха южнокорейският транспорт да влиза и излиза безпрепятствено от зоната и да се гарантира неговата безопасност.

„Кесон“ е построен през 2004 г. Комплексът е рядък пример за сътрудничество между две враждуващи държави, в които живее един народ. През април тази година Северна Корея изтегли 53-хилядните си служители от предприятията, принадлежащи на Южна Корея, което спря временно функционирането на комплекса. Причината бе военното напрежение между двете държави.

Коментари: 0