Дянков: Има общини в технически фалит

От следващата година кметствата с добри финансови показатели ще получават допълнителен стимул от държавата

Автор: Атанас Христов

Има общини в България, които са в технически фалит. По закон община не може да фалира, но има такива, които са в ситуация "Гърция". Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при представянето на системата за оценка на финансовата стабилност и дисциплина в общините.

Според методиката общините са се класират в пет групи - от 1 до 5, като най-добре оценените кметства попадат в първа група, а най-финансово нестабилните - в 5. "Общините в пета категория са в технически фалит", категоричен е Симеон Дянков. Той не пожела да назове имена, но каза, че цялата информация и групирането ще бъде представено на обществеността на страницата на Министерство на финансите (МФ).

Според резюмираните данни, които представиха от МФ такава община е Кюстендил. Тя получава най-ниска обща оценка в крайното класиране към 30 юни 2012 г. Кюстендил слиза от 4 група (към 30 юни 2011 г.) в 5 (в края на юни тази година). От обяснението на Симеон Дянков излиза, че Кюстендил е в "технически фалит". Тройката на общините с най-ниска оценка за финансова стабилност допълват Карлово и Кърджали.
Най-висока оценка в края на юни тази година получава финансовата стабилност на община Бургас, следвана от Русе и Стара Загора.

"Следващите данни ще излязат в края на октомври", обясни Дянков. По думите му се предвижда в Бюджет 2013 да се заложи механизъм общините, които се добре с управлението на средствата да получават допълнителни бонуси от държавата. "Искаме да обърнем тенденцията, която беше досега. През 2006, 2007 и 2008 г. имаше общини, като Перник и Кърджали, които бяха в лошо финансово състояние и получаваха допълнително пари от държавата в края на година. Тези средства потъваха някъде и не се знаеше къде. Сега искам практиката да се промени. Ще има коментари по това предложение, но така е справедливо", обясни Дянков.

Общините, които не са финансово стабилни не могат да усвояват качествено еврофондовете. Тези средства могат да помогнат много за подобряване на инфраструктурата в градовете, смятат Дянков и заместникът му Владислав Горанов. "Безхаберието и липсата на административен капацитет пречат лошите финансово общини да усвояват евросредства", категоричен е Горанов.

Данните на МФ показват, че общата сума на просрочените задължения на общините намалява. В края на юни тази година те са 179,2 млн. лв., а година по-рано бяха 205,1 млн. лв. Симеон Дянков даде сравнение с просрочията на правителството, които са 146 млн. лв.

Коментари: 0