Дянков: НАП и митниците събраха 200 млн. лв. повече

България трябва да получи 4.5 млрд. лв. от ЕС през тази година

96 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

През 2012 г. Националната агенция за приходите (НАП) е събрала 101% от предварително планираните приходи, а Агенция "Митници" - 103%. Това обяви в ефира на Нова телевизия Симеон Дянков, вицепремиер и министър  на финансите. Декември традиционно е много силен за приходната част, защото се пазарува много. Така беше и през 2012 г. 200 млн. лв. повече приходи влязоха в хазната над предварително планираните", коментира Симеон Дянков.

Той припомни, че дефицитът през миналата година е бил със 750 млн. лв. по-малък от планирания. "Това ни дава възможност да увеличим доходите в някои сектори. Преговорите за това ще са са февруари или март", обясни финансовият министър. "Не ни се наложи да вземем заеми за тези 750 млн. лв., за които да плащаме лихви. Повече пари за майките няма да има. Казали сме, че правилната политика е да се строят детски градини. Доходите на полицаите са достатъчно високи, в сравнение с други сфери и не смятам, че трябва да им се дава повече. При лекарите вече има увеличение, днес на Министерски съвет ще се гледа постановление за увеличение на заплатите в културата. Увеличават се и парите за училищата, и в армията", добави Симеон Дянков.

Добрата новина за него е, че към края на миналата година спестяванията на българите са 70 млрд. лв. - гражданите държат 36 млрд. лв., а фирмите имат 34 млрд. лв. на депозити у нас.

"През 2012 г. ЕК ни изплати на 100% авансово дадените пари. Тази година близо 4.5 млрд. лв. трябва да влязат в икономиката ни през тази година. Нашата вноска в бюджета на ЕС е около 900 млн. лв.", поясни Дянков. Данните му сочат, че безработните са около 400 хил. души. "Заради кризата 200 хил. души са загубили работата си. За мене по-важни са тези 200 хил. души, които са били безработни и преди 2009 г. Ще се прави политика за намаляване на безработицата", категоричен е Симеон Дянков. "Ние сме правителство, което ще продължи да прави реформи до края на мандата", твърди още финансист №1.

Подкрепи Economic.bg