Дянков измисли как да спаси болницата в Девин

Финансовият министър предложи да бъде създаден филиал и държавата ще даде 1 млн. лв. за ново оборудване

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Да се създаде ново дъщерно дружество към МБАЛ-Смолян, което да изпълнява задълженията на затворената преди повече от година болница в града. Предложението беше направено от финансовия министър Симеон Дянков, който днес участва на заседанието на общинския съвет в Девин.

Държавата ще се ангажира да осигури над 1 млн. лв. за оборудване на болничния филиал, като дейността ще бъде възстановена в обем, в който да бъдат покрити изискванията на медицинските стандарти. „Готови сме да дадем и над това, за да има модернизирана болница", заяви финансовият министър.

Новоучреденото дружество ще използва сградата на бившата болница, като се учреди ограничено вещно право на ползване на имота за срок от 10 г. в полза на новото дружество. Така ще се избегне рискът да се налагат запори върху сградата от кредитори на МБАЛ - Девин.

Симеон Дянков обясни пред съветниците, че е невъзможно и незаконно държавата да покрие задълженията на общинската болница. Той прогнозира, че казусът с болницата в Девин може да се използва като прецедент и модел за функционирането на другите общински болници. Според вицепремиера проблемът със задлъжнялостта на общинските болници се корени в грешна недалновидна политика още от 2000 г.

Според вицепремиера оптимистичната прогноза е филиалът да бъде открит в Девин до 4-5 месеца.

В момента общинарите обсъждат варианта, представен от вицепремиера.

Докато съветниците разглеждат вариантите за възстановяване на болнично заведение, стотици протестиращи жители на Девин, Доспат и Борино очакват пред сградата на общината решението на казуса с МБАЛ - Девин.

Коментари: 0