Дянков обеща да не харчи предизборно

Финансовият министър обясни, че бюджетът е фокусиран върху увеличаване на доходите

По време на парламентарни избори предишни финансови министри са се проваляли. Обикновено последните 6 месеца се харчи много повече отколкото е необходимо. Аз мисля, че ще бъда първият финансов министър, който ще покаже, че не е нужно това да е така. Това заяви пред журналисти вицепремиерът Симеон Дянков след представянето на бюджета в парламента, цитиран от "Фокус".


Пред депутатите Дянков беше придружаван от министрите Делян Добрев, Десислава Атанасова и Тотю Младенов. В бюджетна комисия 12 народни представители гласуваха "за", четирима - "против", а в икономическа – 16 гласа "за", четирима - "против" и един - "въздържал се". Основните критики на опозицията бяха, че приходната част на бюджета е прекалено оптимистична.

„С Бюджет 2013 се концентрираме върху увеличаване на доходите”, обясни Дянков.

Макроикономическите очаквания за следващата година са свързани с растеж на БВП от 1,9% с основен принос вътрешното търсене. Очаква се запазване на заетостта и нивото на безработицата. Размерът на приходите е на ниво от 37,5% от прогнозния БВП за следващата година, което е ръст от 6.4% спрямо 2012 г. Останалите приоритетни сектори, за които е заложено увеличение на средствата са следните: култура - увеличение с 35 млн.лв., в т.ч. на държавните, общински културни институти, читалища, библиотеки и др. - с 26 млн.лв.; здравеопазване - нетно увеличение с 91 млн. лв., публична инфраструктура - с 510 млн. лв., селско стопанство - с 196 млн. лв.

Коментари: 0