Никой не знае какво става с преговорите в Гърция

Според източник от финансовото министерство няма споразумение между Гърция и кредиторите, но страната е решена да го постигне на всяка цена

Вчера гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас заяви, че Гърция е получила две години отсрочка за изпълнение на фискалните цели. Само няколко часа по-късно това беше опровергано от МВФ и ЕК, които отрекоха да има нещо подобно.
 
"Беше постигнат съществен напредък в преговорите с Гърция, но важните въпроси остават преди да постигнем глобално споразумение", заяви в Туитър Саймън О`Конър, говорител на Комисията, отговарящ за икономическите въпроси.

Така неяснотата става пълна. Все пак днес източник от финансовото министерство на Гърция е заявил пред "Франс прес", че страната е решена да доведе докрай мерките за икономии, искани от "тройката", което означава те да бъдат гласувани на всяка цена от парламента въпреки съпротивата на една част от депутатите, подкрепящи трипартийната коалиция.

Източникът, пожелал анонимност, заяви, че високопоставеният гръцки служител, който ще участва в предварителната среща на представителите на еврозоната тази вечер в Брюксел, е получил като инструкция да каже, че гръцкото правителство "продължава да напредва, както е предвидено" по проекта за споразумение с кредиторите.

"Най-голямата част от споразумението е завършена, остават детайлите по реформата на пазара на труда", уточни той.

На въпрос във връзка с преждевременното оповестяване в сряда от министъра на финансите Янис Стурнарас за постигане на глобално споразумение с "тройката", предоставящо на Гърция удължение с две години на периода за бюджетно оздравяване, източникът призна, че още не е сключено официално споразумение.

"Ние не сме получили официално удължаване, но всички сценарии, върху които работим с "тройката", са за четири години", тоест програмата трябва да приключи през 2016 г., а не през 2014 г., отбеляза източникът от гръцкото министерство на финансите.

Стурнарас води преговорите от четири месеца и е подложен на извънредно голямо напрежение, опитвайки се да намери решение преди 16 ноември - датата, до която страната разполага със средства. Той беше приет за кратко в болница тази сутрин заради вирусно заболяване, като състоянието му не е сериозно, посочи източник от неговия кабинет.

Коментари: 0