Дянков защитава мерките за икономии

Правителството на Бойко Борисов падна заради липсата на реформи в енергетиката и здравеопазването, смята бившият финансов министър

100 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Европа се нуждае от мерки за икономии, в противен случай неефективността в определени сектори ще се запази. Това пише бившият български финансов министър Симеон Дянков в статия, публикувана от американския вестник The Wall Street Journal. В нея той защитава водената през последните 3.5 години финансова политика и критикува исканията за големи държавни разходи.

Мерките за икономии са обвинявани за всички беди на Европа, едва ли не от всички - от президентите на САЩ и Франция Барак Обама и Франсоа Оланд през бюрократите от МВФ и ЕС до стачкуващите работници навсякъде на континента", пише Дянков. Според него повече държавни пари не означават по-висок растеж и по-добри изгледи за работа. "Доказателствата сочат точно обратното. Икономиките от Европейския съюз, които регистрират най-висок растеж през последните три години - Германия, Латвия, Литва, Полша и Швеция - всички те приемат мерките за икономии сериозно", пише бившият финансов министър.

Той припомня прогнозите на Европейската комисия от зимата на 2013 г., които показват, че петте най-бързо растящи икономики в Европа ще бъдат България, Естония, Латвия, Литва и Румъния. "Всички те са фискални ястреби", аргументира се Дянков.

Бившият финансов министър посочва, че докато той е заемал поста, България е съкратила държавните разходи и е повишила пенсионната възраст - мерки, които са свели бюджетния дефицит до под 1% от БВП миналата година.

"Мнозина анализатори казват, че правителството на Бойко Борисов е паднало заради мерките за икономии. Истинската причина обаче е това, че ние не успяхме да реформираме сектори като енергетиката и здравеопазването и да наложим мерките за икономии и в тях", пише Симеон Дянков.

Според него Европа се нуждае от откровена дискусия за конкурентоспособността. "Най-голямата слабост на континента е, че много страни произвеждат и изнасят прекалено малко и на прекалено висока цена", смята Дянков.

"Страните от Южна Европа приеха единната валута при надценен курс, а в контраст Германия обезцени своята валута при влизането си и така повиши своята производителност", пише още той. "Европа следователно се нуждае отчаяно от план за икономически растеж", подчертава Дянков и изразява съжаление, че този въпрос така и никога не се е озовал в центъра на вниманието, въпреки неговите призиви.

"Твърде много внимание бе отделено на фискалните пактове, данъчната хармонизация и банковия надзор като следващото голямо нещо", отчита той.

Бившият финансов министър пише в заключение, че Европа може да заработи само с мерки за икономии в държавните бюджети, в съчетание с намаляване на бюрокрацията и структурни реформи.

Подкрепи Economic.bg