ЕБВР прекратява инвестициите в Русия

Страната е най-големият получател на средства от банката

ЕБВР прекратява инвестициите в Русия
160 ~ 1 мин. четене

ЕБВР (Европейската банка за възстановяване и развитие) спира инвестициите в Русия в отговор на санкциите срещу страната, обявени от Европейския съюз миналата седмица, съобщава The Wall Street Journal.

Мнозинството от членовете на борда на директорите са дали "ясни насоки", че повече няма да могат да одобряват нови инвестиции в Русия.

Съобщението идва седмица след като от банката обявиха, че ще се консултират с всичките си акционери относно последиците от призива на ЕС към ЕБВР и към Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да прекратят отпускането на кредити за руската икономика.

"Инструкциите им следват декларацията от миналата седмица на Европейския съвет, който призова страните членки да координират позициите си в борда на директорите. Ръководството на ЕБВР ще ги следва в оперативния си подход към Русия", се казва в официалното съобщение.

Бордът на директорите представлява всички акционери в ЕБВР – 64 държави членки, ЕС и ЕИБ.

В текста обаче се изтъква, че банката ще продължи да поддържа портфейла си от съществуващи проекти в Русия, както и свое представителство в страната.

Русия е най-големият получател на кредити от базираната в Лондон банка, създадена преди над 20 години да помогне за възстановяването на бившите комунистически икономики. В руски проекти през миналата година са вложени 1.8 млрд. евро. ЕИБ обеща през 2013 г., че ще инвестира в руската икономика над 1 млрд. евро.

През първото полугодие на 2014 г. в Русия са влезли 19% от инвестициите на ЕБВР. Общо за шестте месеца банката е отпуснала 3.6 млрд. евро.Подкрепи Economic.bg