ЕЦБ остави водещата лихва непроменена

Пазарите са в очакване на изказването на Марио Драги

6322 ~ 1 мин. четене

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави водещата си лихва на историческия минимум от 1%, предадоха световните агенции.

ЕЦБ не последва призивите за по-активни действия срещу кризата в еврозоната. Финансовите пазари настояват институцията да увеличи опитите за борба с кризата, като изкупи испански облигации, за да намали лихвите по тях и направи по-евтино кредитирането за страната, която е в рецесия и има ниво на безработица два пъти над средното за ЕС, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Сега пазарите очакват пресконференцията на президента на ЕЦБ Марио Драги за сигнали дали институцията ще бъде готова да въведе нов кръг стимули стимули.

Според ЕЦБ тя е направила достатъчно за момента - отпуска неограничени суми при ниски лихви на банките, за да не допусне срив на кредитирането, прие програма за изкупуване на държавни облигации на вторичния пазар, която облекчи положението на страните, по чиито дългови книжа се вдигаха лихвите, но от две седмици се задържаха.

Очаква се растежът да бъде една от основните теми в изказването на Драги, след като миналата седмица той заяви пред Европарламента, че е необходим "пакт за растежа" наред с европейския бюджетен пакт.

Подкрепи Economic.bg