ЕЦБ представи новата банкнота от 10 евро

Новата серия съдържа портрет на Европа – героиня от гръцката митология, на чието име е наречен нашият континент – в холограмата и водния знак

408 ~ 2 мин. четене

Новата банкнота от 10 € ще влезе в обращение навсякъде в еврозоната на 23 септември 2014 г.  Това ще бъде втората банкнота от серия „Европа“ и подобно на банкнотата от 5 € ще включва  редица нови защитни елементи, чието предназначение е да поддържат доверието на 334 милиона души в еврозоната в техните пари.

Банкнотите от новата серия съдържат портрет на Европа – героиня от гръцката митология, на  чието име е наречен нашият континент – в холограмата и водния знак. Освен това, подобно на  първата серия, която беше емитирана през 2002 г. и все още е в обращение, новата серия  представя архитектурни стилове от различни периоди, както и мостове и карта на Европа. Всички  те символизират начина, по който единната валута обединява хората. Вече 18 държави от  Европейския съюз използват еврото.

Понастоящем в обращение се намират над 15 милиарда евробанкноти с обща номинална стойност  над 900 милиарда евро. Усъвършенстването на банкнотите изисква значително време и усилие и  представлява мащабна инвестиция в поддържането на общественото доверие в паричната рединица. За да бъдат банкнотите още по-добре защитени срещу фалшифициране, Европейската централна банка и националните централни банки инвестираха в нови технологии, за да  подобрят здравината им, удължавайки използването им, и да модернизират защитните елементи.

Освен разположения в холограмата и водния знак портрет на Европа банкнотите съдържат  смарагдовозелено число, което при накланяне променя цвета си от смарагдовозелен в тъмносин.

Постепенно Евросистемата – ЕЦБ и националните централни банки от еврозоната – ще обновят  всички евробанкноти. Първата банкнота от новата серия – от 5 € – беше емитирана на 2 май 2013 г.

Коментари: 0