ЕЦБ запази лихвите без промяна

Марио Драги вижда "окуражаващи сигнали за умерено възстановяване"

3575 ~ 1 мин. четене

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави основната лихва без промяна на 0,25%, въпреки свитата инфлация в страните от валутния съюз, съобщава Bloomberg. Лихвата по депозитите, която плаща на банките, ЕЦБ остави на нулево равнище, а лихвата за рефинансиране на 0,75%.

Признаците за възстановяване на европейската икономика и прогнозите, че инфлацията постепенно ще започне да се оттласва от четиригодишното й дъно в момента, дадоха основание на Марио Драги да се разграничи от допълнително намаляване на лихвите.

На пресконференция след заседанието на ЕЦБ обаче Марио Драги не показа притеснение за инфлацията. Той категорично отрече банката да има очаквания за дефлация в еврозоната и определи случващото се по-скоро като "изравняване на цените". Според него основна причина са цените на храните и енергийните източници и в по-малка степен свитото потребление. Драги обаче вижда "окуражаващи сигнали за умерено възстановяване".

През януари цените в еврозоната се покачиха с едва 0,7%. Това е далеч от очакванията на ЕЦБ за инфлация от 2 на сто и влиза в определената от президента на банката Марио Драги „опасна зона" под един процент.

Анкета на Ройтерс показа още в понеделник, че на валутните пазари няма очаквания не само за промяна в лихвата, но и за каквито и да било мерки срещу свиващата се инфлация.

Подкрепи Economic.bg