70% от европейците свалят филми безплатно

Това сочи проучване на Европейската комисия, което обаче не обхваща България

248 ~ 2 мин. четене

Около 70% от гражданите на Европейския съюз свалят филми или ги гледат онлайн безплатно, законно или незаконно. Това показва проучване на ЕК за поведението на аудиторията, представено от пресслужбата на организацията днес.

Според данните 40 % от притежателите на смартфони и над 60 % от притежателите на таблети гледат филми на мобилните си устройства. В изследването се посочва, че това не е изненадващо, тъй като докато публиката показва голям интерес към филмите като цяло, често най-близкият киносалон е на известно разстояние, а изборът от филми - сравнително ограничен. Това сочи, че европейската филмова индустрия може да увеличи приходите си, като разработи различни видове доходоносни онлайн платформи с цел по-голямо предлагане на филми и разширяване на аудиторията.

Проучването на поведението на зрителите се базира на изследване, анализ и интервюта с публиката в десет държави членки — Обединеното кралство, Франция, Италия, Испания, Германия, Полша, Хърватия, Румъния, Литва и Дания. На въпроси за филмовите им навици и предпочитания са отговорили 5000 души на възраст от 4 до 50 години.

Друга оснона констатация от проучването е, че 97% от европейците гледат филми поне от време на време. На континента се произвежат над 1000 филма годишно, но повечето от тях се гледат в държавата, в която са направени, и относително малка част се излъчва в чужбина.

68% от запитаните свалят филми безплатно, а 55% гледат излъчвани безплатно филми на компютъра си или на портативно устройство. Обикновено хората, които зареждат безплатно онлайн съдържание, са млади и образовани, живеят в градовете, обичат да гледат филми и се интересуват от филмовото разнообразие, но са недоволни от цената и слабото законно предлагане.

14 % от запитаните отговарят, че няма киносалони на по-малко от 30 минути от дома им. Този процент достига 37 на сто в Румъния, 27% в Литва и 16% в Хърватия.

28 % от европейците гледат филми по време на фестивали, сочи още проучването.

Подкрепи Economic.bg