ЕК: Студентите в България получават ограничена финансова подкрепа

Нов доклад на ЕК показа големи разлики в разходите за висши образование в Европа

96 ~ 1 мин. четене

Разходите за висше образование, както и подпомагането на студентите варират в изключително голяма степен в Европа според нов доклад, представен от Европейската комисия днес.

Докато подпомагането на студентите в Германия, скандинавските страни и Обединеното кралство е доста щедро, то студентите в България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия и Литва получават само ограничена финансова подкрепа, се казва в анализа. Като най-често срещаната форма на подпомагане в доклада посочват стипендиите и кредитите.

При анализа на достъпа до стипендии в различните страни България присъства в графата страни с малък процент на младежите, получаващи такива финансови стимули.

Най-високите такси за обучение са в Англия, където студентите плащат до 9000 паунда (около 11 500 евро) на академична година.  Девет държави (Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Гърция, Малта, Норвегия, Обединеното кралство (Шотландия) и Швеция) изобщо не събират такси в повечето случаи. Скандинавските държави като цяло са най-щедри, въпреки че Финландия и Швеция наскоро се присъединиха към Дания, като въведоха такси за чуждестранните студенти. Всички държави, с изключение на Исландия и Норвегия, понастоящем събират такси от студентите, идващи от страни извън Европа, се казва в документа.

Наблюдателите посочват и, че в редица държави такси се плащат от всички студенти, какъвто е случаят в България, Белгия, Чехия, Англия, Исландия, Лихтенщайн, Нидерландия, Полша, Португалия, Словакия и Турция. В седем държави такса плащат мнозинството от студентите, четири държави такса плащат малка част от студентите, а в 9-те изброени по-горе - не се плащат такси.

Подкрепи Economic.bg