ЕК наказва България за липса на енергийна ефективност

Общо 24 страни-членки са със стартирали наказателни процедури заради неприложени норми на ЕС

ЕК наказва България за липса на енергийна ефективност
208 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Регулаторните органи на Европейския съюз (ЕС) са започнали наказателни процедури срещу 24 страни-членки, включително срещу България, за неизпълнение на задължението за прилагане на Закона за енергийната ефективност (ЗЕЕ), съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК), цитирана от агенция Reuters.

Пестенето на енергия е един от най-важните приоритетите на ЕС, тъй като конфликтът с Русия в качеството й на най-голям газов и нефтен доставчик за Евросъюза относно кризата в Украйна увеличи загрижеността относно сигурността на енергийните доставки.

Говорителката на ЕК Марлене Холцнер заяви пред репортери, че изпълнителният орган на ЕС стартира автоматично наказателна процедура спрямо Германия, тъй като „в страната не е в сила законодателството на ЕС за спестяване на енергия”.

Холцнер назова конкретно само Германия, но в същото време ЕК обяви, че общо 24 от 28-те страни в ЕС са пропуснали крайния срок (5 юни) за “пълно преобразуване на директивата на Европейския съюз за енергийна ефективност в националното законодателство на всяка една държава”.

Директивата за енергийната ефективност беше одобрена като закон през 2012 г., за да подсили съществуващата цел за намаляване на потреблението на енергия с 20% до 2020 г.

Според Еврокомисията обаче “само пет държави-членки са променили местното законодателство”, за да изпълнят Директивата за енергийна ефективност. Става дума за Кипър, Дания, Италия, Малта и Швеция.

На останалите 24 страни-членки са били изпратени официални предупредителни писма от ЕК, като властите им разполагат с два месеца за отговор, че са направени законови промени в тази посока.

След този срок държавите-членки, които не се съобразят с наложената от ЕК директива, ще бъдат изправени пред опасността от тежки ежедневни глоби, докато не успеят да приложат европейското законодателство.

По-късно днес от икономическото министерство изпратиха съобщение, в което поясняват, че пиремането на промените в Закона за енеригйната ефективност се е забавило и в момента, поради липсата на паботещ парламент не могат да бъдат въведени.

Ето и целият текст на съобщението:

През юли 2014 г. Европейската Комисия изпрати официално уведомително писмо до България за неизпълнение на задълженията за нотифициране на националните мерки, транспониращи Директива 2012/27/ЕС относно енергийната ефективност.

Тъй като директивата е с разширен обхват и въвежда нови задължения по енергийна ефективност, бе разработен изцяло нов Закон за енергийната ефективност. Транспонирането на директивата в националното законодателство целят да се предприемат най-подходящите мерки на национално ниво, за постигане на европейските изисквания, като същевременно се защитят и националните интереси.

Изготвеният проект на нов Закон за енергийната ефективност успешно премина процедури по обществено обсъждане и междуведомствено съгласуване, в резултат на което на 18.07.2014 г. бе внесен за разглеждане в Министерския съвет. Предвид оставката на предходното правителство законопроектът не бе разгледан на заседание на Министерския съвет.

Тъй като служебният кабинет не разполага със законодателна инициатива поради липсата на действащо Народно събрание, се предвижда проектът на Закон за енергийната ефективност да бъде одобрен своевременно след сформирането на редовно действащо Народно събрание. Министерството на икономиката и енергетиката ще окаже пълно съдействие на Европейската комисия и ще предостави необходимата информация в указания срок. 

Коментари: 0