ЕК предлага данък "честна игра" във футбола

Липсват справедливостта и равните условията за отделните клубове, смятат от Брюксел

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Европейската комисия (EK) призова за въвеждането на данък върху големите трансферни суми във футбола. Препоръката няма задължителен характер, а изразява загрижеността на Комисията за общата несправедливост при трансферите и липсата на равни условия за отделните клубове, съобщава Forbes.

От ЕК анализират, че от изразходваните около 3 млрд. евро годишно за футболни трансфери, по-голямата част е направена от малко на брой клубове, които имат най-големи приходи или са подкрепяни от силни финансови инвеститори. Едва 2% от трансферните суми достигат до по-малките клубове и масовия спорт, които играят основна роля за развитието на детския и юношеския спорт.

Правилата се определят от ФИФА, но лидерите на ЕК препоръчват въвеждането на данък "честна игра" (fairplay) за трансфери над определена сума, която да бъде определена от управителните органи във футбола и клубовете. Предлага се и въвеждането на максимален брой играчи за всеки клуб и преустановяване на практиките, които изкуствено завишават трансферните суми.

Подкрепи Economic.bg