ЕК разпределя още 85 млн. евро за бежанците

Посочената сума ще бъде предназначена за нуждите на бежанците в Йордания, за сирийските студенти в Европа, както и за сирийците, останали в родината си

76 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия ще разпредели още 85 млн. евро от помощта, отпусната по-рано тази година за бежанците от Сирия. Посочената сума ще бъде предназначена за нуждите на бежанците в Йордания, за сирийските студенти в Европа, както и за сирийците, останали в родината си.

Парите ще послужат за осигуряването на образование, психологическа помощ и медицински грижи. Част от средствата ще бъдат предоставени на ЮНЕСКО заради усилията на международната организация за опазване на сирийското културно наследство.

Йордания ще получи 40 млн. евро в помощ на приетите там 500 хил. сирийски бежанци, от които 78 хил. са деца. Досега ЕС е осигурил 1,9 млрд. евро за облекчаване на последиците от конфликта в Сирия. Преразпределената днес сума е част от 400-те милиона евро помощ, обявена през септември.

По данни на ЕК 9 млн. сирийци се нуждаят от помощ в резултат на гражданската война в тяхната страна. От тях 2 млн. души са се преселили в съседни на Сирия страни.

Подкрепи Economic.bg