ЕК започва ново разследване срещу MasterCard

То трябва да установи дали компанията нарушава европейските норми за конкуренция, в частност при вземането на междубанкови комисионни за плащанията

108 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия е започнала ново антимонополно разследване срещу MasterCard.  Това съобщи говорителят на еврокомисаря по конкуренцията Антуан Коломбани, цитиран от New York Times.

Разследването трябва да установи дали MasterCard нарушава европейските норми за конкуренция, в частност при вземането на междубанкови комисионни за плащанията.

Коломбани подчерта, че системата за заплащане на трансграничните преводи е непрозрачна и размерът на комисионните „неоправдано се различава" за отделни страни.  „Става дума, например, за покупки, които турист от САЩ прави в Нидерландия и Полша, използвайки своята MasterCard. За него таксата за еднаква операция в тези две страни ще бъде съществено различна", обясни еврокомисарят.

Разследването идва 6 години след като регулаторът наказа MasterCard със забрана за взимане на междубанкова комисионна за трансгранични преводи и плащания в рамките на единното европейско икономическо пространство.

Този път Европейската комисия ще проучи и проблемите на междубанковата комисия по отношение на държавите, които не влизат в ЕС.

Подкрепи Economic.bg