ЕП поиска спешни подобрения в ядрените централи

Операторите да платят подобренията и при авария - щетите

Стрес тестовете не гарантирали безопасността на реакторите

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Всички препоръки за повишаване на безопасността след стрес-тестовете на ядрените реактори в ЕС, трябва да бъдат приложени незабавно и в пълна степен. Това се казва в резолюция на Европейския парламент, гласувана днес. В нея се  настоява операторите на ядрените централи да платят за подобренията, а в случай на авария, да поемат всички разходи, за които са отговорни.

При предстоящия преглед на Директивата за ядрена безопасност да се включат задължителни правила за ядрена застраховка и отговорност.

"Стрес-тестовете показаха, че практически всички атомни централи трябва да предприемат конкретни подобрения за повишаване на безопасността", се казва в гласуваната резолюция. Парламентът настоява за спешно прилагане на необходимите мерки, съобщиха от българския офис на Европейския парламент.

Операторите на ядрените съоръжения трябва да поемат изцяло разходите за подобренията независимо от техния размер, настояли депутатите. Да не се товарят данъкоплатците, настояли депутатите. Изпълнението на препоръките ще се наблюдава и контролира от Групата на европейските регулатори в областта на ядрената безопасност (ENSREG).

Ядрените оператори и притежателите на лиценз за обработка на ядрени отпадъци трябва да разполагат с финансови средства, набрани посредством застраховки или други финансови инструменти, с които да могат да покрият всички разходи, за които те отговарят по отношение на вреди, нанесени на хора и на околната среда в случай на авария, се казва в резолюцията.

При  стрес-тестовете не са взети предвид рискове от стареене на материали, човешки грешки, специфични дефекти във вътрешността на корпусите на реакторите и много други недостатъци. Дори успешно преминат стрес-тест не може да гарантира безопасността на атомната електроцентрала, твърдят депутатите.

Подкрепи Economic.bg