ЕС иска „Газпром“ да третира всички наравно

Според еврокомисаря по енергийната политика руският гигант трябва да играе по правилата

152 ~ 1 мин. четене

Руският гигант „Газпром" трябва да играе по установените от ЕС правила на пазара и да спре да изисква от западните и източните държави да плащат газът на различни цени. Това заяви еврокомисарят по енергийната политика Гюнтер Ойтингер по време на визитата си в Литва.

„Това от което ние се нуждаем е честни условия. В дългосрочен план ние трябва да премахнем различни цени за газа. Газът си е газ. И цената на газа в Берлин или Париж е много по-ниска за разлика от Вилнюс", допълни той.

Миналата седмица Европейската комисия обяви, че е започнало разследване за газовата политика на руския гигант в 8 държави-членки на блока, които са част от бившия съветски блок. Страните са Литва, България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Полша и Словакия. В центъра на разследването е това, че „Газпром" използва дългогодишните договори, за да „замрази цените".

Разследването доведе до сериозна критика от страна на руския президент Владимир Путин, но Ойтингер подчерта, че Брюксел просто иска справедливо отношение към всички държави-членки от съюза.

„В края на деня искаме да продължим нашите отношения с „Газпром на пазарна основа и равни условия за всички държави-членки", изтъкна Ойтингер.

„Владимир Путин знае много добре нашите европейски правила за вътрешния пазар", добави той, подчертавайки, че 500 милиона души са важни потребители за „Газпром".

Подкрепи Economic.bg