ЕС одобри новия пакет санкции срещу Русия, но ще изчака

Развръзката с постигнатото в петък примирие между украинското правителство и сепаратистите в Източна Украйна ще покаже дали новите мерки ще бъдат приложени

ЕС одобри новия пакет санкции срещу Русия, но ще изчака

Европейският съюз одобри въвеждането на нови санкции срещу Русия, които ще влязат в сила през следващите дни, съобщава Reuters.

Решението за отлагането на влизането в сила на мерките е мотивирано от постигнатото в петък примирие между украинското правителство и сепаратистите в Източна Украйна, за които Западът смята, че са подпомагани от Русия.

Засега не се съобщава какви точно са ограниченията, но е известно, че ще се намали много възможността на руски фирми за достъп до европейски пазари и финанси. Възможно е да бъдат засегнати и три от най-големите руски енергийни фирми – Газпром, Роснефт, Транснефт. Някои от държавите-членки са настояли да бъде решено как ще бъдат прекратени санкциите, ако мирът се окаже траен.

Тази вечер президентите на Русия и Украйна са провели телефонен разговор, в който са постигнали съгласие да продължат диалога си за мирното уреждане на конфликта в Източна Украйна. Двамата са единодушни, че трябва ефективен мониторинг от ОССЕ на режима за прекратяване на огъня.

Междувременно руският премиер Дмитрий Медведев заплаши с “асиметричен отговор” на евентуални нови санкции на Запада. Русия може да ограничи полетите на западни авиокомпании в своето въздушно пространство, уточни той.

“Ние изхождаме от това, че имаме приятелски отношения с нашите партньори и затова небето над Русия е открито за полети. Но ако ни ограничават, ще се наложи да отговорим”, заяви Медведев. Премиерът добави, че промяна на маршрута на полетите може да доведе до фалит много авиокомпании.

Той посочи, че поредните мерки на ЕС срещу Русия може да доведат до разрушаване на системата за сигурност в света.

Коментари: 0