EVN заведе дело срещу България

192 млн. лв. са загубите на компанията към края на май тази година

264 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Австрийската компания, собственик на електроразпределителното дружество в Югозападна България EVN AG, заведе иск срещу страната ни в арбитражния съд към Световната банка. Това стана ясно от прессъобщение, публикувано от австрийската компания. Причините за иска, които се посочват в съобщението, са свързани с инвестиционни спорове, проблеми в определяните от ДКЕВР цени на тока за регулирания пазар и компенсирането на дружествата на „ЕВН България“ за изкупуваната от тях зелена енергия на преференциални цени.

В съобщението на австрийската компания не се споменава за каква сума съди България, но се посочва, че споменатите причини са довели до големи загуби за компанията и дъщерните й дружества. Към края на май тази година от ЕВН отчетоха 192 млн. лв. непризнато разходи за закупуване на възобновяема енергия.

Още праз март имаше предупреждение от EVN за завеждане на дело. В същият период от дъщерната компания в България намалиха цените на тока за бита, като заявиха, че дори без намаляването на тарифите ЕРП-то е натрупало загуби от над 100 млн. лв. за периода между юли 2012 г. и февруари 2013 г.

Подкрепи Economic.bg