Енергийната комисия одобри поевтиняването на тока от 15 юли

Спешните реформи с априети с цел днес да бъдат одобрени от депутатите на второ четене

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Парламентарната комисия по енергетика гласува спешни промени в енергийните закони на извънредно среднощно заседание на депутатите и одобри поевтиняването на тока с до 5% от 15-ти юли. Очаква се реформата днес да бъде окончателно одобрена на второ четене от Народното събрание.

Няколко големи браншови организации поискаха налагане на вето в отворено писмо до президента с аргумента, че  намалението на тока застрашава бизнеса  от поскъпване на тока за големите заводи, което от своя страна ще доведе до по-голяма безработица и фалит на малки и средни предприятия.

Според енергийният министър Драгомир Стойнев, с предприемането на тази стъпка, населението ще понесе поредно шоково поскъпване на тока.

„Ако президентът наложи вето, това означава, че цената на тока може да се вдигне с до 40%. Притеснителното е, че имахме вече срещи с бизнеса и им обяснихме, че няма да се увеличи цената – както за високо, така и средно напрежение, но те дойдоха предубедени, твърдо решени да сезират президента. Може би това са същите кръгове, които отдавна говорят, че кабинетът не работи и не им дава шанс да работи. Така или иначе, като се направят нужните промени, ще се уверите, че няма да се увеличи цената на българския бизнес“, коментира енергийният министър.

Подкрепи Economic.bg