Ефект от местенето на агенции – след 4-5 години

Премиерът убеден, че преместването на администрации ще е успешно

6788 ~ 2 мин. четене

Ефектът от преместването на администрации в страната ще дойде след четири – пет години. Това е заявил премиерът Бойко Бирисов на правителственото заседание в сряда, стана ясно от стенограмата, публикувана в сайта на Министерски съвет.

„Изпълнението ще покаже - дали хората ще го приемат еднозначно. Навремето, когато работеха много от заводите половината град беше в дадената фабрика. Сега, примерно, ако отидете в Гоце Делчев, там, където са концентрирани текстилни предприятия, половината хора от Петрич работят в тях”, посочи премиерът.

Относно преместването на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас министър-председателят заяви, че трябва да се подходи много внимателно и индивидуално към всеки човек в агенцията, тъй като може да се окаже, че добри специалисти ще откажат да се преместят.

„Тогава, особено за такива специалисти, трябва да им създадете условия или с колегите може да го вземе друго министерство да отиде на работа. Ако е специалист по рибата, ясно е, че не може да отиде във финансите. Но ако е по програмите, свързани с финансиране или в счетоводство, или някъде на друго място, трябва да се опитате, ако има такива, към всеки един човек да се погледне индивидуално и да се опитате, ако има възможност, да му се осигури място да остане в министерство да работи в София, а там да се назначи друг човек или да се направят съкращения в области, едва ли всички сте привършили съкращенията, и да се създаде възможност на добрите специалисти, добрите работници или дългогодишните работници да не се стресират в тази ситуация”, заяви Борисов.

По думите на земеделския министър Мирослав Найденов в София ще остане териториално поделение на Агенцията по рибарство и аквакултури, което ще отговаря за дейността на територията на Софийска област. Ще има възможност да останат служителите, които не могат да бъдат преместени. И могат да бъдат пренасочени към Фонд „Земеделие”, тъй като в момента част от тях работят в Оперативна програма „Рибарство”. Според Найденов те могат да бъдат полезни в програмата за развитие на селските райони.

72% от риболова в България за миналата година се извършва в Бургаска област, над 80% от разрешенията, които тази агенция дава, са на същата територия. 

Подкрепи Economic.bg