Еколозите и бизнесът пак не се разбраха за горите

Има сближаване на позициите около това горите да остават държавна собственост, но в определени територии да се издава право на строеж за определен период, каза Мирослав Найденов

Еколозите и бизнесът не се разбраха за Закона за горите. Те се срещнаха при премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

След среща земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че все пак има сближаване на позициите около това горите да остават държавна собственост, но в определени територии да се издава право на строеж за определен период. Тази мярка ще върви и с намаляване на таксите за инвеститорите.

Очаква се тази седмица да бъде гласувано ветото на президента върху Закона за горите.

"С наложеното вето дадох шанс, както на едната, така и на другата страна, вместо да блокират пътищата на България, да се съберат заедно в парламента и да намерят заедно решението. Това каза президентът Росен Плевнелиев за ветото, което наложи върху Закона за горите. Той е сигурен, че следващите няколко седмици в Народното събрание ще се работи прозрачно по приемането на закона.

"Познавам региона на Банско много добре. Преди да има писти, половината от населението се занимаваше с незаконна сеч. Когато дойдоха пистите, посегателствата в горите намаляха", заяви президентът. Той обясни, че ще бъде на страната на регионите и е категорично за ски туризма, сноуборда и всички, които по екологичен начин могат да използват природните дадености. "Уважавам и подкрепям решението на Министерски съвет – със Закона за горите да вкара ред, но това стана в дефицит на информация за обществото", каза още Плевнелиев.
Коментари: 0