Енергийният регулатор ще иска бързо разглеждане на жалбите

Подготвя се и въвеждането на конкретен период за отчитане на изразходваната енергия и той трябва да е в рамките на 30 дни

3602 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Електроразпределителните дружества да фиксират много кратки срокове за писмени отговори на всяка една жалба на потребителите. За това ще настоява Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), каза пред журналисти Андон Роков, временно изпълняващ функцията председател на Комисията.

"В рамките на един месец държавният регулатор ще започне обсъждане за цялостната промяна на общите условия за дейността на ЕРП-та в страната", каза Роков. Сред исканите промени ще бъде и това да се определя конкретен период за отчитане на изразходваната енергия и той трябва да е в рамките на 30 дни.

Той определи протестите на хиляди хора в цялата страна срещу високите декемврийски сметки за електроенергия като оправдани. "Не е възможно обаче национализация в страна, която е членка на Европейски съюз", коментира исканията на протестиращите Роков.

По отношение на ценообразуването на сметките на потребителите и.д. председател на държавната комисия посочи, че всички добавки са определени по закон, но регулаторът няма право на законодателна инициатива. "В калкулирането на сметките се посочват ценообразуващите елементи, за да може да има по-голяма прозрачност. Потребителите обаче ги интересува само точният период на отчитане, количеството на изразходваната енергия и единичната цена на доставяната електроенергия", коментира още Андон Роков.

Подкрепи Economic.bg