"Енерго Про" активизира дребните инвеститори на борсата

Евентуално търгово предложение в новото ЕРП ще предопредели интереса и към дружествата на ЧЕЗ

252 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Предварително очаквания голям интерес към държавните дялове от електроразпределителните дружества "Енерго Про Мрежи" и "Енерго Про Продажби" напълно се оправда. Това обясниха за Информационна Агенция Икономика брокери, следи вторичното публично предлагане на Българската фондова борса.

Общото мнение на професионалните инвеститори е, че при дружествата на "Енерго Про" интересът на дребни играчи е бил по-голям спрямо IPO-то на "ЕВН България Електроразпределение" АД, когато мажоритарният собствени - австрийската EVN AG изкупи почти всички предложени книжа.

"Предварителните очаквания бяха интересът при "Енерго Про" да е по-голям от този при EVN. При сегашното предлагане имаше 10 пъти повече пазарни поръчки на фона на по-малкото предлагане", каза Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в "Елана Трейдинг". Подобно е мнението и на Марин Костурски, брокер на ценни книжа в "БенчМарк Финанс". "Преминалия търг при EVN показа, че мажоритарят има по-голям интерес, докато сега дребните инвеститори се оказаха по-активни. Интересът при "Енерго Про" определено е по-голям, инвеститорите влязоха по-смело, а големият интерес повиши риск-апетита на играчите", коментира Марин Костурски.

Думите на анализаторите се потвърждават и от сесията на БФБ. В първия ден на търговията с книжата на сегмент "Приватизация", бяха продадени 96.26% от предлаганите 434 940 акции на "Енерго Про Мрежи" АД и 92.13% от пуснатите 495 330 книжа на "Енерго Про Продажби" АД. При листването на EVN, още на първата сесия бяха прехвърлени почти всички акции, като 99% от тях станаха собственост на мажоритаря. След това EVN AG отправи търгово предложение и отписа дъщерното си дружество от капиталовия пазар. "Не мога да кажа дали и при "Енерго Про" ще има търгово предложение. Все още не е ясно и дали мажоритарният собственик е купувал", обясни Марин Костурски.

Държавата очакваше да получи минимум 53.5 млн. лв. за акциите си в двете електроразпределителни дружества на "Енерго Про". Само първата сесия обаче донесе за хазната 64.68 млн. лв. "Нямахме предварителни очаквания за точната цена, защото е много трудно да се предвидят търсенето и предлагането. Вярвахме обаче, че книжата ще са над минималната цена", поясни Цветослав Цачев. По думите му в следващите няколко дни, когато ще се предлагат и останалите акции, може да се очаква още малко повишение. "Въпреки ръста в цената, не можем да кажем, че този показател показва еуфория, защото повишението при EVN беше по-голямо", припомни Марин Костурски.

Професионалните инвеститори обаче не са особено сигурни, че последващата търговия с акциите на "Енерго Про" ще е достатъчно активна. "Може би няма да има активна търговия, защото дребните играчи все пак не са толкова много", е мнението на Цветослав Цачев. Според Марин Костурски позицията ще е малко по-активна от EVN. По думите му обаче търгово предложение при "Енерго Про" ще предопредели интереса при бъдещата продажба на дружествата на ЧЕЗ. "Ако сега има търгово, интересът при ЧЕЗ ще е по-голям. Ако няма вероятно инвеститорите ще са по-пасивни при следващото предлагане", очаква Марин Костурски.

Написаното не е препоръка за сделки с ценни книжа.

Подкрепи Economic.bg