Ердоган е новият турски президент

Настоящият премиер печели вота още на първи тур с 56%

Ердоган е новият турски президент
272 ~ 2 мин. четене

Реджеп Тайип Ердоган е новият президент на Турция. Очаквано, той спечели още на първи тур, сочат първите предварителни резултати от проведените днес избори.

След преброяване на 48% от бюлетините резултатите показват, че за Ердоган са гласували 56% от турските избиратели.

Кандидатът на опозицията Екмеледин Ихсаноглу са подкрепили 35,6%, а представителят на кюрдите Селахатин Демирташ е спечелил гласовете на едва 8,4% от избирателите.

Ако тенденцията се запази, 60-годишният Ердоган ще стане първият турски президент, избран с гласуване на народа и с мандат за създаване на "нова Турция". Смазващата победа ще циментира позицията му като силен лидер. Той обеща да бъде активен държавен глава, след като доминира турската политическа сцена от 11 години като премиер.

Очаква се Ердоган да упражнява всички правомощия на президента, определени в Конституцията, за разлика от предшествениците му, включително настоящия държавен глава Абдула Гюл, който имаше главно церемониална роля.

Според наблюдатели избирателната активност на днешните избори е била около 70-75%. Не са получени сигнали за сериозни нарушения по време на вота, на който 52,7 милиона турски граждани избираха между Ердоган, Ихсаноглу и Демирташ.

Избирателните секции в страната затвориха врати в 17 ч. местно време.

Още преди вота социолозите озчисляваха, че Ердоган има големи шансове да спечели още на първия тур на изборите с гласовете на между 55 и 57% от турските избиратели.

Нашият народ ще вземе важно решение за турската демокрация", заяви Ердоган, след като гласува в Истанбул със съпругата си Емине и двете си дъщери и двамата си сина. Той каза, че планира да промени президентския пост, като му даде повече изпълнителни правомощия. Така Турция ще поеме към система като тази във Франция, ако управляващата Партия на справедливостта и развитието успее да промени Конституцията.

Неговите опоненти го обвиняват, че подкопава светското наследство на основателя на Турция Мустафа Кемал Ататюрк, който установи стриктно разделение между религията и политиката, когато създаде новата държава върху руините на Османската империя. "Бюлетина само с едно име не представлява демокрацията, това не подхожда на Турция", заяви 70-годишният Екмеледин Ихсаноглу, кандидат на основните опозиционни партии, след като гласува в Истанбул. Той се оплака, че предизборната кампания е била "нечестна и непропорционална", но предрече, че гласовете на "мълчаливите маси" ще му помогнат да победи.

Третият кандидат, 41-годишният Селахатин Демирташ от кюрдското малцинство в Турция, се надява да привлече гласове не само от кюрдите, а и от светските турци с лява ориентация, защитниците на хомосексуалните и на правата на жените. "Днес е началото. Това е начало за всички потиснати, маргинализирани, за тези, които изкарват хляба си с пот на челото", каза той, след като гласува в град Диарбекир.

Бъдещето на настоящия президент Абдула Гюл, съосновател на ПСР, който изглежда се дистанцира от Ердоган, е неясно. Мнозина смятат, че външният министър Ахмет Давутоглу може да бъде избран за премиер. Припомняйки, че е последният турски президент, избран от парламента, Гюл заяви, след като гласува, че иска Турция да продължи "по своя път, засилвайки своята демокрация и закони и консолидирайки икономиката си".

Окончателни резултати от първите в новата история на Турция преки президентски избори ще има най-рано утре.

Коментари: 0