Еврогрупата избира нов председател

Най-вероятният наследник на Жан-Клод Юнкер е холандският финансов министър Йерун Дейселблум

76 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Финансовите министри от Еврозоната (Еврогрупата) ще изберат днес новия си председател, който ще наследи на поста Жан-Клод Юнкер. Най-вероятният кандидат е финансовият министър на Холандия Йерун Дейселблум. Реално той е и единственият кандидатирал се за поста.

Първоначално се спрягаха имената на колегите му от Германия и Франция - Волфганг Шойбле и Пиер Московиси. Самият Шойбле обаче даде подкрепата си за Дейселблум, който е на поста финансов министър едва от два месеца.

Гласуването за нов председател на Еврогрупата ще се извърши тази вечер, по време на предстоящото заседание в Брюксел. То ще бъде последното за Юнкер, който през декември обяви категоричното си намерение да се оттегли от поста и да се съсредоточи изцяло върху ангажиментите си като премиер на Люксембург - длъжност, която 59-годишният юрист заема от 18 години.

Жан-Клод Юнкер е председател от 8 години и за последно беше преизбран през лятото, тъй като държавите от Еврозоната не се разбраха кой да бъде негов наследник. Още тогава Юнкер обяви, че няма да изкара докрай мандата си от две години и половина.

Основни теми на заседанието днес, както и на предстоящия утре Съвет по икономически и финансови въпроси, ще са евробюджета за периода 2014-2020 г., общият банков надор и данъка върху финансовите транзакции.


Подкрепи Economic.bg