Еврокомисията е уведомена за изграждането на VII блок в "Козлодуй"

Според директора на проектната компания "АЕЦ "Козлодуй"- Нови мощности" това е станало през есента с писмо на министър Делян Добрев

92 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Европейската комисия (ЕК) е уведомена за намеренията на България да изгражда нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй". Това каза Любен Маринов, изпълнителен директор на проектната компания "АЕЦ "Козлодуй"- Нови мощности" по време на представянето на резултатите от дейността си за 2012 г. По неговите думи това е станало с писмо на икономическия министър Делян Добрев, изпратено още през есента.

Маринов уточни, че писмото е било съгласувано с АЕЦ "Козлодуй" и е изпратено след доклад на компанията. "Въпреки твърде ранния етап, на който се намира развитието на проекта за изграждане на седми блок, решихме, че е необходимо да уведомим ЕК като отговорен член на Европейския съюз, каза Маринов.

Той разясни задължението на страната ни по договора Евроатом, съгласно който трябва да уведомим ЕК за намерението си да изграждаме нова ядрена мощност.

"Комисията взема мнение и изразява становище по намерението, което не е задължително за страната, дори да е отрицателно", посочи изпълнителният директор на проектната компания. "Единственият законен орган, който може да издаде или не издаде разрешение за изграждане на седми блок, е Агенцията за ядрено регулиране", добави Маринов.


Подкрепи Economic.bg