Европа и света поздравяват Франсоа Оланд

Сред страните са Италия, Израел, Германия, Русия, Полша и Испания

6468 ~ 2 мин. четене

След избирането си за президент Франсоа Оланд получи поздравления от редица световни лидери. Сред тях бяха са Марио Монти, Владимир Путин и Вернер Файман, предават световните агенции, цитирани от Фокус.

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави Оланд за победата му на президентските избори във Франция. „Гражданите на Франция се довериха на Вас да оглавите страната в сложния и особено важен период, когато не само пред Европа, но и пред световното общество стоят задачите за преодоляване на последствията от финансово-икономическата криза и за изграждане на нови модели на сътрудничество”, се съобщава в изявлението на Путин.

Австрия също прие топло Оланд и определи избирането му за президент на Франция като „голям шанс” в Европа да се обсъждат не само икономиите, но и инвестициите и създаването на работни места. Австрийският канцлер Вернер Файман окачестви избирането на Оланд като шанс за ЕС не само да взема решения за съкращаване на разходите, но и да извлече поуките от икономическата криза. Идването на Оланд на власт би могло да ускори „преговорите в посока на приемане на данък върху финансовите транзакции”, които може да бъдат инвестирани в образованието и борбата срещу безработицата, посочи още канцлерът.

Избирането на Оланд за президент на Франция е „добро за Полша, за Франция и за Европа”. Това заяви днес политическият съветник на полския президент консерватор Бронислав Коморовски. Отсега нататък Франция ще може да се вслушва повече в гласа, чувствителността и нуждите на другите народи и държави, посочи съветникът Роман Кузниар. Той подчерта, че новият президент на Франция е „центристки насочен социалист и убеден европеец”. „От гледната точка на Полша, това е добър избор. Имаме причини да се радваме”, добави съветникът.

В Испания премиерът консерватор Мариано Рахой поздрави социалиста Оланд и изрази увереност, че Мадрид и Париж ще имат плодотворна връзка както в двустранните си отношения, така и в европейски план. Рахой заяви, че гледа като на свой „ангажимент” да застане до новоизбрания президент на Франция Франсоа Оланд. „Г-н Оланд спечели и е мой ангажимент да застана до него”, каза Рахой, който продължава с бюджетните съкращения в Испания. Един от ключовите пунктове в политиката на Оланд е преместването на фокуса от рестриктивната политика върху мерките за икономически растеж.

Италианският премиер Марио Монти също поздрави Оланд и в съзвучие с новия френски президент се обяви за „единство, ориентирано към растежа”.
Белгийският премиер Елио ди Рупо пък приветства „празничния момент, в който приятел става президент на Франция”. Той изрази убеденост, че предложенията на Оланд за икономиката ще имат положителен ефект както върху европейските граждани, така и върху европейските институции.

 

Подкрепи Economic.bg