Европа спря да купува ирански петрол

От днес влиза в сила ембарго за търговия, доставка и застраховка на ирански петрол

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

От днес влиза в сила европейското петролно ембарго върху Иран. Това означава, че европейките държави вече нямат право да купуват, превозват или застраховат ирански петрол. Към ембаргото още преди месеци се присъединиха Япония и Южна Корея, както и някои други държави от Азия.

По данни на Международната енергийна агенция (IEA) наложените санкции вече са намалили с 30% иранския износ на суров петрол. Агенцията отчита износ на 1.5 млн. барела при 2.1 милиона барела в края на миналата година.

Според IEA хранилищата за петрол и танкерите на Иран вече са почти пълни. Това вероятно ще принуди втория най-голям производител в OPEC да намали добивите си. През май беше обявено, че Иран добива 3.13 млн. барела дневно, докато в края на 2011 г. се изпомпваха по 3.5 млн. барела на ден.

Правителството на Иран обаче опроверга тези цифри. По техните информации износът е стабилен при 2.1 млн. барела дневно, а добивът дори се е увеличил до 3.75 млн. барела на ден.

Според петролния министър на Иран Ростам Газеми страната ще устои на ембаргото и тези санкции "изобщо няма да подействат". "Въвеждането на санкции от враговете ни, считано от днес, не е проблем. Те не подействаха и няма да подействат, тъй като правителството е взело необходимите решения и е изцяло готово да ги посрещне", каза Газеми. Той допълни, че иранският петрол се търси на международните пазари и е спрян само част от износа за Европа.

Коментари: 0