Европа свързва леките автомобили в мрежа

Mрежовата връзка между колите на пътя ще помогне да се наблюдава пътната обстановка и да се обменя информация за местоположението и скоростта на превозните средства

136 ~ 1 мин. четене

Двете европейски организации по стандартизацията – Европейски институт за телекомуникационни стандарти (ETSI) и Европейски комитет за стандартизация (CEN), са се обединили около първите правила за мрежова връзка между автомобилите, чрез която те ще наблюдават пътната обстановка, ще обменят информация за местоположението и скоростта и по този начин ще допринасят за намаляване на риска от катастрофи, съобщава авторитетното немскo издание Spiegel. По този начин автомобилите в Европа занапред на практика ще говорят на общ език.

"Свързаната в мрежа кола е една от най-важните теми за бъдещето на автомобилния бранш. Почти всички производители и доставчици на автомобили извършват изследвания в тази област", посочва изданието. 

Първите серийно произведени мрежово свързани автомобили се очаква да се появят по пътищата в Европа през 2015 г.  В САЩ също има интерес от това техническо нововъведение, но все още не са предприети конкретни стъпки, отбелязва германското издание.

Подкрепи Economic.bg