Европарламентът препоръча спиране на фондовете за България

Препоръката няма законодателна стойност, но отчита липса на напредък

Европейският парламент (ЕП) прие препоръка, която няма законодателна стойност, за спирането на европейските фондове за България, съобщи БТА.
 
С документа се призовава Европейската комисия (ЕК) "да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали (. . .) изобщо е възможно използването на средства на Общността съгласно правилата".
 
"Препоръката няма законодателна стойност"уточни преди дни председателят на ЕП Мартин Шулц. В доклада за освобождаването от отговорност по изпълнението на общия бюджет на ЕС за финансовата 2012 г. докладчикът Маркус Пипер (ЕНП, Германия) предложи въпросния текст, който бе утвърден днес след предварителното одобрение на парламентарната комисия по бюджетен контрол.
 
В т. 296 от доклада под заглавието "Липса на напредък в Българияпише, че в последния доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка, комисията отчита "липсата на напредък (. . . ), продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и поправяне на грешки" в България.
 
С днешната резолюция евродепутатите изразяват дълбока загриженост от оценките на ЕК за нашата страна.
Коментари: 0