Европейските банки се изтеглят от САЩ

Активите на банките от Еврозоната са намалели с една трета за пет години

6684 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Банките в Еврозоната масово намаляват активите си в САЩ, пише Financial Times, като се базира на данни от Федералния резерв (Фед). От 2007 г. досега активите им са намалели с една трета. Най-голямо е изтеглянето на по-малките държави от Еврозоната.

Банковите фалити, отписването на активи и продажбата на кредити и бизнеси е намалил активите с 540 млрд. долара. През 2007 г. те са били на най-високото си ниво - 1.51 трлн. долара. В момента активите на европейските банки са на стойност 973 млрд. долара, което е най-ниското ниво от 2005 г.

"разликата е много изразителна спрямо ситуацията преди пет години", каза Дъг Ланди от Allen & Overy. "В момента европейските банки изглеждат по начина, по който изглеждаха преди 10 или дори 20 години", добавя той.

Според анализатори активите на европейските банки стават "лесна плячка" за американските банки и техните канадски конкуренти. Пример за това са американските Wells Fargo и JPMorgan Chase, които са купили активи за 9.5 млрд. долара от Anglo Irish. Друга американска банка - Capital One е купила онлайн бизнеса на холандската ING.

В момента германската Deutsche Bank и френската BNP Paribas са европейските банки с най-много активи извън граница. Френските групи, като например BNP, Credit Agricole и Societe Generale обаче обявиха, че възнамеряват да свият още балансите си извън граница.

В момента германските банки държат активи за 267 млрд. долара от 427 млрд. долара през 2007 г. Френските кредитори притежават 373 млрд. долара при 420 млрд. долара пет години по-рано.

Подкрепи Economic.bg