Европейските лидери заплашват Гърция с изгонване от Eврозоната

Златото на път да отчете най-слабо седмично представяне след март

6474 ~ 2 мин. четене

Еврото днес падна срещу долара до ново три и половина месечно дъно и остава уязвимо на текущата политическа несигурност в Гърция, която изплаши инвеститорите, че страната ще напусне еврозоната.

Спадът на доходността по испанските облигации оказа известна подкрепа на единната валута в четвъртък, но въпреки това тя отчита понижение от 0.6% за седмицата. Рано сутринта евро/долар се разменяше за 1.2920, а по-рано падна до три и половина месечно дъно на 1.2905. Кросът евро/йена е стабилен на 103.17 и не далеч от три месечното дъно ударено в сряда на 102.76. Основен акцент на пазарите вече не е дали Гърция ще фалира или не, а дали ще излезе или не от еврозоната. При такива въпросителни е повече от изненадващо, че евро/йена се задържа над 100.

Еврото попадна под натиск през изминалата седмица, след като двете основни гръцки политически партии, които подкрепят спасителния план, не успяха да съберат мнозинство по време на изборите. Това постави въпросителни върху способността на Атина да избегне фалита и да остане във валутния блок.

Лидерът на социалистите Евангелос Венизелос ще се срещне днес с лидера на консерваторите Антонис Самарас във вероятно обречен опит да формира правителство и да избегне повторните избори. В същото време европейските лидери заплашват Гърция, че членството й в еврозоната е под въпрос.

При последните проблеми в еврозоната, допълнени от слабия растеж на американската и китайската икономика, дилърите избягват чувствителните на риск валути като австралийския долар. Той удари през седмицата 4-месечно дъно срещу американския си съименик на 1.0020. Днес двойката се котира на 1.0060 при затваряне вчера в Ню Йорк на 1.0075.

Пазарите наблюдават с внимание и дали разкритието на „Джи Пи Морган” за загуби в размер на 2 милиарда долара при търговия ще доведе до бягство от рисковите валути към предлагащата сигурност йена. Долар/йена днес сутринта беше 79.82.

Златото на път да отчете най-слабо седмично представяне след март

Златото спадна при тънка търговия и се отправи към най-голямо седмично поевтиняване след март. Инвеститорите остават обезпокоени от възобновяване на дълговата криза в Европа, която заплашва да навреди на световния икономически растеж.

Жълтият метал традиционно е считан за предлагащ сигурност, но през последните дни попадна под разпродажби наред с рисковите активи. Причината е, че инвеститори и спекуланти бяха принудени да продават златото, за да покриват загубите си на други пазари.

Спот цената слезе на 1586 долара за тройунция след незначителното повишение в четвъртък, което се дължеше на растежа на американските борсови индекси.

Намаляващите надежди за нови монетарни облекчения в САЩ след серията силни икономически новини провокира инвеститорите да се отказват от залози в полза на златото. Вчера стана ясно, че първоначалните молби за помощи в САЩ са намалели през последната седмица, което даде шанс за по-добро състояние на пазара на труда след слабия растеж през април.

Плащащата сметките на ЕС Германия предупреди в четвъртък Гърция, че европейските партньори могат да продължат да финансират погълнатата от дългове Атина само ако тя се придържа към програмата за международна помощ, която беше отхвърлена от избирателите на изборите.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg