Европейските социалисти няма да подкрепят бюджета на ЕС до 2020

"С този бюджет ЕС няма да може да финансира политиките си", заяви Ивайло Калфин

96 ~ 2 мин. четене

Втората по големина група в Европейския парламент - на социалистите и демократите, няма да подкрепи настоящото предложение за дългосрочен бюджет на ЕС за 2014 - 2020 г., стана ясно след обсъждане в парламентарната група в Брюксел.

"Като докладчик на Европейския парламент препоръчах на колегите си да не приемаме гласуване на дългосрочния бюджет по време на пленарната сесия в Страсбург идната седмица. Това, което преговорният ни екип постигна е недостатъчно. Отстъпките на страните членки са незначителни. Основното ми безпокойство е, че с този бюджет ЕС няма да може да финансира политиките си, така, както са заявени от същите лидери, които сега се противопоставят на исканията на парламента", заяви Ивайло Калфин, цитиран от БГНЕС.

Той се обяви за спешно свикване на преговорните екипи на парламента, Европейската комисия и на ирландското председателство на Съвета и за подновяване на разговорите, ако страните членки излязат с ново предложение.

По думите му основното искане на парламента не е да се увеличава бюджетът, а да има гаранции, че всички средства, които вече са заявени, да бъдат изплатени от страните членки.

Според него, това може да се случи, ако се разреши прехвърлянето на средства между бюджетните години и различните програми. Сега тези пари се връщат на страните членки. Прехвърлянето на средства ще позволи да се осигурят пари за инициативите за младежка безработица, както и за гарантиране на средства за наука и изследвания, които да дадат тласък на икономиките, пострадали от кризата. Според сегашното предложение осигурени пари за младежка гаранция има само за 2 г., а парите за наука ще достигнат настоящите нива едва през 2017 г.

До преговори за бюджета се стигна, след като Европейският парламент отхвърли с голямо мнозинство през март, сделката за бюджета, договорена между европейските лидери. Тя предвижда европейското финансиране за 2014-2020 г. за първи път в европейската история да бъде намалено и да възлезе на 960 млрд. евро.

Подкрепи Economic.bg